Ads 468x60px

21 Jan 2017

Tips Camne nak Score A+ dalam SPM Add Maths ?


Berdasarkan pengalaman 7 tahun mengajar Add math..ni la petua yang aku gunakan untuk pelajar aku yang lemah untuk lulus addmath..nak lulus add math bukanlah susah sangat tapi nak score A mungkin payah sikitlah (berdasarkan pengalaman pelajar PMR yang dapat C dan D matematik pun nak ambil Add Math jugak)

Kertas 1
Kertas 1 ada 25 soalan yang wajib dijawab..biasanya pattern soalan sama je.

Soalan no.1 biasanya dari Chapter 1-Function
Soalan no.2 Chapter 2-Quadratic Equation dan seterus-seterusnya lah...(ada juga satu chapter keluar lebih dari 2 soalan)

Empat Chapter ini (biasanya tak keluar dalam Paper 1sebab chapter ni soalan pilihan Paper 2)

 -Solution Of Triangle
-Index Number
-Motion Along A Straight Line
 -Linear Programming Cadangan

1. Jangan tinggalkan kosong- jawab semua soalan sehabis baik mengikut kemampuan anda (sepatutnya tiada masalah untuk 10 soalan pertama kerana beberapa chapter telah diajar dalam matematik moden juga..)

2. Gunakan scientific calculator yang ada mode equation (dicadangkan Casio MS570) - bertujuan untuk menyemak factorization dengan lebih mudah kerana factorization untuk quadratic equation digunakan dalam banyak soalan(*tapi ingat-markah tidak diberikan sekiranya jalan kerja tidak ditunjukkan- (calculator untuk tujuan penyemakkan) - untuk mencari nilai binomial probability distribution -nilai X dengan lebih mudah tanpa menggunakan buku sifir 4 angka (walaubagaimanapun buku sifir disediakan semasa peperiksaan

3. Markah yang diperuntukkan ada dinyatakan dihujung setiap soalan..yang terdiri dari 2,3 dan 4 markah. Jawab soalan berpandukan markah yang diberi.

 4. Formula telah diberikan di hadapan kertas soalan..(hampir semua formula)..walaubagaimanapun ia akan menjadi hiasan saja kelau anda tidak tahu menggunakan atau tidak tahu makna2 simbol..penting untuk anda "mesra" dengan formula-formula ini dengan membuat seberapa banyak latihan

 5. Sekiranya ada dinyatakan dalam soalan contohnya : Without using scientific calculator..maksudnya anda diminta untuk menunjukkan jalan kerja penuh untuk menjawab soalan itu..walaubagaimanapun..anda boleh menggunakan mesin kira untuk tujuan semakan..

6. Pastikan anda mendapat sekurang-kurangnya 25markah (30/80) untuk kertas 1

7. Secara amnya Kertas 1 sangat membantu anda untuk lulus Add Math..pelajar yang biasa mendapat markah (60/80 dan ke atas) biasanya boleh mendapat A1 atau A2 untuk Add Math, semasa SPM sebenar..(mengikut pengalaman)

Kertas 2 Terdapat 3 Bahagian soalan dalam Kertas 2..

Bahagian A, B dan C (semua sekali 15 soalan..wajib jawab 12)

Anda wajib menjawab semua soalan Bahagian A ((40 markah)
pilih 4 daripada 5 soalan Bahagian B (40 markah)
pilih 2 daripada 4 soalan Bahagian C (20 markah)

sekiranya anda sangat lemah dalam add math pastikan anda fokuskan kepada soalan2 berikut


Bahagian A -silmultionous equation (biasanya 5 hingga 6 markah-semak factorization guna scintific calculator anda) Bahagian B- Linear Law (biasanya soalan no 7) (buat jadual (sekurang-kurang nya dua tempat perpuluhan )dan plot graf-5markah..jawab soalan 5 markah)

Trigonometric Functions (cuba buat graf trigo kerana graf trigo tidaklah sesusah yg selalu digambarkan)
Probability Distributions -pattern soalan biasanya sama saja

Bahagian C - bagi pelajar saya.. saya menyarankan mereka memilih tajuk Index Number dan Solution Of Triangle untuk bahagian ini..kerana..Index Number adalah topik yg mudah..dan solution of triangle juga tajuk yg tidak terlalu sukar..berbanding dengan Linear Programing(mengambil masa untuk menjawab..mengintepretasi soalan kepada graf)..

Motion Along a Straight Line (perlu mahir tajuk differentiation dan integration..dan pelajar selalu tidak dapat menafsir tajuk dengan baik untk topik ini)

# PERHATIAN-Untuk Bahagian B soalan-soalan dari topik lain yang selalu diuji ialah Coordinate Geometry, Statistic, Circular Measures, Vector, Differentiation dan Integration

Daripada cadangan saya tadi anggaran markah untuk topik2 terpilih tersebut ialah 70/180 (jumlah kertas 1 dan 2) peluang untuk anda lulus adalah sangat cerah sekali..jika anada dapat menambah 10 markah lagi..peluang untuk kredit berada di depan mata)

 1.Segala cadangan di atas adalah atas pemerhatian dan pengalaman (kursus teknik menjawab) yang telah saya ikuti@alami sendiri..sekiranya anda mempunyai guru2 pakar yang dapat memberikan ilmu atau strategi menjawab yang lebih baik saya sangat mengalu-alukan anda berkongsi dengan saya

2. Sekiranya anda telah pun mempunyai strategi menjawab yang lebih baik...dan cadangan di atas tidak memberikan banyak input malah mengelirukan..ABAIKAN SAJA

3. Sekiranya anda rasa ia membantu dan memerlukan lebih dari yang ditulis diatas anda boleh bertanya - akan saya jawab sekiranya mampu..InsyaALLAH)SPM & PT3 Revision Books:

Ingin menerima tips berkaitan UPSR / SPM / STPM terus ke emel anda?
....Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
tuisyen di rumah kelas tambahan tuisyen home home guru tuisyen home guru tuisyening kelas tambahan guru tuisyen home guru tuisyens kelas tambahan care malaysia kelas tambahan kelas tambahan malaysia kelas tambahan in malaysia home guru tuisyen malaysia kelas tambahan job kelas tambahan centre my kelas tambahan kelas tambahan jobs home guru tuisyen jobs home tuisyen kelas tambahan in penang kelas tambahan penang private home guru tuisyen home tution kelas tambahan king private kelas tambahan kelas tambahan 99 kelas tambahan best kelas tambahan kuala lumpur kelas tambahan in kuala lumpur kelas tambahan teacher kelas tambahan rate kelas tambahan rates kelas tambahan klang kelas tambahan in klang kelas tambahan kl kelas tambahan puchong kelas tambahan in puchong kelas tambahan shah alam kelas tambahan in ipoh english kelas tambahan home guru tuisyen wanted english home guru tuisyen kelas tambahan agency kelas tambahan directory online kelas tambahan kelas tambahan cheras kelas tambahan kajang maths kelas tambahan kelas tambahan advertisement kelas tambahan subang jaya kelas jawatan kosong guru tuisyen, kerja kosong guru tuisyen, kekosongan guru home tuition, jawatan kosong cikgu tution, kerja kosong cikgu tuisyen, jawatan kosong guru tuisyen ke rumah, jawatan kosong tuisyen di rumah, kerja sambilan guru tuisyen, kerja part time cikgu tuisyen, jobs home tutor, vacancy part time tuition teacher, pengajar kursus autocad diperlukan, pengajar kursus jahitan diperlukan, pengajar kursus masakan diperlukan, pengajar kursus andaman diperlukan, pengajar kursus fotografi diperlukan
KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Berkongsi itu Amalan Mulia !

BORANG LANGGAN TUISYEN

Borang tempahan khidmat Guru Tuisyen ke rumah :
(**Borang ini hanya untuk diisi oleh PELANGGAN TUISYEN shj ):

Emelkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com " ATAU hantar melalui ruang komen dibawah sekali :

==================================================

TAJUK / EMAIL TITLE: " Booking Tuition "ISI EMEL / EMAIL CONTENT:

- Nama penuh anda (Name) :
- No. Tel anda (Contact):
- E-mel Anda (Email):

- Subjek yang anda ingin Tutor kami ajarkan anak anda (Subjects you like our tutor to teach your children) : (nyatakan sekali utk tingkatan berapa? e.g: Add Math Form 4)

- Hari tuisyen yang diingini (Schedule) : (hujung minggu/hari biasa? e.g every Tuesday)
- Waktu tuisyen (Time): (pukul berapa? e.g 8.30 pm - 10.30 pm)
- Adakah anda berminat untuk mengambil tuisyen secara online: ( Ya / Tidak )
- Jika ya, nyatakan medium pembelajaran yang diingini: (YM? FB? Skype? Whatsapp? Line?)

- Alamat rumah (Home Address): (Kami tidak akan menghantar tutor jika anda tidak mengisi alamat rumah !)
- Negeri anda (Region): (e.g Bintulu Sarawak)


==================================================